Чи потрібен дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря при експлуатації електрогенераторних установок ?

Через масові ракетні обстріли критичної інфраструктури міста України накрили регулярні віялові відключення світла. Бізнес та пересічні українці змушені шукати альтернативні джерела електроенергії. Виходом із ситуації стало встановлення генераторів. Кожен пристойний міський заклад використовує такий девайс. А тому через велику кількість різноманітних кафе, магазинів, ресторанів, салонів тощо у всіх районах міста генератори можна зустріти практично на кожному кроці. Таке засилля генераторів значно змінює рівень шуму та якість повітря. Робота генераторів спричиняє забруднення сумішшю з чадного газу, дрібнодисперсного пилу, діоксидів азоту тощо.

03.01.2023 вступив в силу Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновлення енергетичної інфраструктури України».

Крім інших, внесено зміни в Податковий Кодекс України, зокрема підрозділ 5 розділу ХХ доповнено п. 46:

«Тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, для цілей застосування розділу VII розділу цього Кодексу не вважаються стаціонарними джерелами забруднення у значенні, наведеному у пункті 14.1.230 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу, електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД».

Таким чином, викиди забруднюючих речовин, що здійснюють дані електрогенераторні установки не є об’єктом та базою оподаткування екологічним податком.

Також згаданим Законом внесено зміни до Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Розділ ІХ Прикінцевих положень Закону України «Про охорону атмосферного повітря» було доповнено пунктом 12:

«Тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про внесення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, дозволяється експлуатація генераторів, систем безперебійного електроживлення, електрогенераторних установок без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, крім випадків, якщо вони є невід’ємною частиною об’єкта нерухомого майна, введеного в експлуатацію до 24 лютого 2022 року».

Вищеописані дозвільно-декларативні процедури стосуються виключно суб’єктів господарювання. Звичайним громадянам достатньо лише узгодити графіки роботи генератора із сусідами та дотримуватися правил безпеки.

Фізичним особам, враховуючи, що робота зазначеного обладнання супроводжується шумом та надходженням вихлопних газів, достатньо узгодити графіки роботи генератора з сусідами та дотримуватись правил безпеки. Існують певні рекомендації щодо правильного використання генераторів – бензинових та дизельних. Так, їх потрібно встановлювати на відстані 6-7 метрів від стін будинку. Пов’язано це не лише з пожежною безпекою, але й із тим, що продукти горіння можуть впливати на здоров’я людей у довготривалій перспективі. Також існує велика ймовірність померти від отруєння чадним газом. Тому генератори можна встановлювати лише на відкритому повітрі і, що дуже важливо розуміти, не на балконі.

За можливості, сусіди по бізнесу можуть вмикати один генератор на двох, щоб не лише зекономити, але й допомогти довкіллю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *